Openmonumentendag 15 september 2024

Open Maconumentendag 2024 AmstenradeOpen Monumentendag 2024 in Amstenrade vond plaats op 15 september en was, zoals voorgaande jaren, een groot succes. De keuze voor de zondag was bewust gemaakt om voldoende vrijwilligers beschikbaar te hebben, omdat op zaterdag vaak te weinig helpende handen aanwezig zijn. Dit jaar trok het evenement maar liefst 384 bezoekers, die onder de indruk waren van de opengestelde monumenten en de prachtige omgeving. Niet alleen inwoners uit Beekdaelen bezochten het evenement, maar ook geïnteresseerden uit steden zoals Amsterdam, Maastricht, Urmond, Sittard, Apeldoorn en Uden vonden hun weg naar Amstenrade.

Een van de hoogtepunten van de dag was de historische Kerk van Amstenrade, die vele bezoekers trok. Martha, een toegewijd lid van Stichting Beschermd Dorpsgezicht, gaf met passie rondleidingen. Vanaf 11 uur ’s ochtends tot ver in de middag vertelde ze onvermoeibaar over de rijke geschiedenis van de kerk en de unieke architecturale details. De aanloop van bezoekers bleef constant, en ondanks haar drukke schema nam Martha de tijd om iedereen mee te nemen in haar fascinerende verhalen. De grote belangstelling van het publiek was duidelijk voelbaar.

Niet alleen de kerk, maar ook de rondleidingen door het park van Landgoed Amstenrade waren zeer populair. Hetty, een enthousiaste vrijwilliger van het landgoed, begeleidde de bezoekers door de groene oase. De geplande wandeling van een uur werd al snel verlengd tot anderhalf uur, omdat de bezoekers zoveel vragen stelden en genoten van de verhalen over de geschiedenis van het park, de eeuwenoude bomen en de verborgen hoekjes. Hetty deelde boeiende inzichten over de flora en fauna en hoe het landgoed door de jaren heen werd onderhouden.

Naast de rondleidingen was er de mogelijkheid om het minimuseum te bezoeken, dat in de grote kas van het landgoed was ondergebracht. Hier konden bezoekers historische voorwerpen bewonderen die inzicht gaven in zowel de geschiedenis van het landgoed als de omliggende regio. De lichte, open ruimte van de kas vormde een prachtig decor voor de tentoonstelling, en de zorgvuldig gepresenteerde objecten lieten het verleden tot leven komen.

Na de rondleidingen en het museumbezoek konden bezoekers zich ontspannen in de oranjerie, waar koffie, thee en heerlijke Limburgse vlaai werd geserveerd. Deze sfeervolle ontmoetingsplek werd gerund door vrijwilligers van Stichting Beschermd Dorpsgezicht, die met veel toewijding zorgden voor een warm onthaal. Met een drankje in de hand genoten bezoekers van het prachtige uitzicht over het landgoed en de gezellige sfeer.

In de kelder van de oranjerie werd een goed bezochte film vertoond over het Amstenrade van vroeger. De film, samengesteld uit oude 8mm-opnamen, bood een selectie van 34 minuten aan beelden vanaf de jaren ’60 tot recentere tijden. De film toonde onder meer de Schutterij St. Gertrudis, de harmonie, het paaseieren rapen bij het kasteel, het kasteelpark en zelfs Amstenrade in de sneeuw. Deze beelden brachten de geschiedenis van het dorp op een levendige manier tot leven en zorgden voor veel nostalgie onder de aanwezigen.

Open Monumentendag bood niet alleen een unieke kans om de geschiedenis van Amstenrade te ontdekken, maar bracht ook de gemeenschap samen. Bezoekers, vrijwilligers en lokale bewoners deelden hun liefde en waardering voor het erfgoed van het dorp. Het evenement benadrukte het belang van het bewaren en doorgeven van historische plekken aan toekomstige generaties.

Met een opkomst van 384 bezoekers, inspirerende rondleidingen en een warme, gastvrije sfeer, kan Open Monumentendag 2024 in Amstenrade met recht een groot succes worden genoemd. De organisatie en vrijwilligers kijken trots terug op een geslaagde dag en zijn al volop bezig met nieuwe plannen voor volgend jaar.