De schutterij, maar dan anders..

Gedurende de Corona-periode hebben in augustus een aantal leden van schutterij St. Gertrudis Amstenrade hun medewerking verleend aan de fotoshoots van een groep fotografen en modellen van een Facebookgroep genaamd “We Create”. Een groep enthousiaste, veelal professionele fotografen en modellen, waarbij modellen vaak in eigen creaties voor de camera staan.

Wij hebben daarbij gedurende twee weekends, als wederdienst aan gravin Leila d’Ansembourg, voorzitter van het Erebestuur van onze schutterij én eigenaresse van het Kasteel Amstenrade en hierbij behorend kasteelpark, een toeziend en begeleidend oog geworpen op het werk van de verschillende fotografen en hun modellen( zie foto).

Geen Sjöttemuziek, geen uitgebreide ceremoniële taak, geen geweren en sabels, maar zuiver en alleen een dienstbaar gebaar!

Alle aanwezigen, die, in beperkte aantallen tegelijk en zich houdend aan de door het RIVM opgestelde regels, hun werk deden, hebben dit bijzonder op prijs gesteld

Naast het uitdragen van onze schutterscultuur (veel medewerkers hadden nog nooit een échte schutter gezien en wisten niets van het Schutterswezen), hebben  de aanwezige St. Gertrudianen ook  hun medewerking  actief verleend aan de fotoshoot; zij werden namelijk regelmatig gevraagd om zelf  model te staan, met of zonder het( in voldoende mate aanwezige) vrouwelijk schoon …..

In deze zéér warme weekends in een dicht geknoopte schuttersjas te staan van 10.00 uur tot 18.00 uur was geen eenvoudige opgave, maar heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op zowel de schutters als de fotografen en hun modellen. En “onze” Leila was uiteindelijk óók geholpen!

Tekst : Rob Pelt en Rob Spierings (Gepubliceerd in het Schutterstijdschrift.)

Film 1 Opname en montage Giovanni Andres Thielman

Film 2 Opname en montage Mellowflowmotion