Een mooi plekje in Amstenrade

Oranjerie Kasteel AmstenradeHet meest idyllisch, zaligmakend, rustgevend, uniek en historisch plekje van Amstenrade gelegen tussen kerk, kasteel en kasteelpark met zijn raadselachtige ‘kloes’ kortom een omgeving om te bezinnen is de tuin van de Oranjerie van Kasteel Amstenrade. Vooral in deze tijd waar tientallen mensen vechten voor hun leven dat verstoord wordt door het afschuwelijke coronavirus. Een plek om na te denken hoe kwetsbaar we zijn.

In dit hemels plekje werken enkele vrijwilligers die klusjes klaren op een ontspannend plezierige wijze. Onlangs vonden deze vrijwilligers heel oude werktuigen in de monumentale gewelvenkelders van de Oranjerie. Een kar met massief houten wielen om de grote bloempotten met oleanders van hun winterverblijf in de oranjerie te verplaatsen naar de tuin of rond het kasteel. Verder een schoffelwerktuig dat diende om ook de bas-cour van het kasteel onkruidvrij te houden. Dit werktuig is gemaakt door J.P. Schmitz uit Gulpen in het jaar 1885!

drieOranjerie Kasteel AmstenradeEen zeldzaam voorwerp dat zeer waarschijnlijk nog door Thieske Heuts en zijn broer Wolter gebruikt werd want zij werkten beide 50 jaar voor de grafelijke  familie en waren voor vrijwel alle werkzaamheden inzetbaar. Dit schoffelwerktuig werd getrokken door een paard en was verstelbaar op diepgang zo vertelde Theo Huisman die er zijn hele leven heeft gewoond en gewerkt met zijn vader en tijdelijk met zijn schoonvader. Theo verteld over elk plekje in de omgeving een spannend en interessant verhaal in dit zaligmakend historisch rustgevend omgeving. Te midden van deze tuin staat het oude eikenhouten kruis met Corpus Christie afkomstig  van het st Jozefgesticht, het klooster op de berg. Zodra de tijd het toelaat bent u van harte welkom om van deze goddelijke omgeving te genieten en onder het genot van een kopje thee te beseffen hoe mooi het kan zijn.

Graag zouden de 3 vrijwilligers nog twee mensen welkom willen heten om vijf uur per week op dinsdagmorgen of en vrijdagmorgen de tuin te onderhouden op een gezellige ontspannen wijze.